Samenvattingen Basiscursus

Hieronder ziet u de samenvattingen van de Basiscursus Internet voor Senioren. Als u deelneemt aan de workshops, krijgt u ook een ingebonden versie met de samenvattingen mee naar huis waar bovendien oefeningen in staan.

TIP – Als u deel heeft genomen aan de workshops, zal u beter begrijpen waar deze stof over gaat. Ga daarvoor naar de contactpagina op deze website.

Workshop 1 – Introductie, het Internet op

Tijdens de eerste workshop maakt u kennis met een aantal basis-vaardigheden van het Internet, die u zult gebruiken tijdens de volgende workshops.

 • Opstarten en afsluiten van een laptop (Chromebook en gewone laptop)
 • Gebruik van de muis
 • Internet termen
 • WIFI
 • De Cloud
 • Het Internet op
 • Zoeken met Google

Om tijdens de workshops overal gebruik van te kunnen maken, krijgt iedereen een eigen Google account. Hiermee kunt u gebruik maken van email, Youtube en andere mogelijkheden van het Internet die we gaan gebruiken. Na de workshops wordt dit account weer verwijderd, zodat niemand anders toegang krijgt tot uw gegevens.

 


Workshop 2 – Accounts

 1. Wat is een account?

Om toegang te krijgen tot afgeschermde diensten op het internet, zoals Facebook, Internetbankieren en email, heeft de gebruiker een account nodig. Men wil u een privé-gebiedje geven waar u altijd bij kunt, en anderen niet.

Voorbeeld: Op Youtube kunt u uw eigen favoriete muziek en films bewaren op Youtube, zodat u daar altijd bij kunt, zelfs op een andere computer, mobiele telefoon of tablet.

2. Een account aanmaken

Tijdens het eerste gebruik van de dienst maakt men zo’n account aan, dit hoeft maar één keer gedaan te worden. Een account bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord, die mag u meestal zelf verzinnen. Onthoud deze goed, hiermee kunt u altijd weer inloggen. Daarnaast worden vaak nog extra gegevens ingevuld om een profiel van u te kunnen maken. Ook wordt vaak gevraagd om uw email adres en telefoonnummer, die kunnen helpen wanneer u uw een keer uw gebruikersnaam of wachtwoord bent vergeten.

3. Inloggen 

Uw account is aangemaakt, nu hoeft u iedere keer alleen maar in te loggen. Elke keer als gebruik gemaakt wordt van de dienst of website, vult de gebruiker de gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord in. Daardoor krijgt men toegang tot bijvoorbeeld het Facebook account, de eigen bankafschriften of e-mails.

4. Wachtwoord vergeten?

Iedereen kan wel zeggen dat hij uw naam heeft en het wachtwoord niet meer weet. Een website wil natuurlijk zeker weten dat u het bent. Hoe kan misbruik worden voorkomen?

 • Als men uw email adres heeft è Stuurt men een email naar u om het op te lossen
 • Als men uw telefoonnummer weet è stuurt men u een SMS met een code
 • Of men vraagt u vooraf om gegevens in te vullen, waarop alleen u het antwoord weet. Zoals:
  • De naam van uw favoriete huisdier
  • Uw favoriete film
  • De doopnaam van uw moeder

5. Gebruikersnaam vergeten?

Soms is uw gebruikersnaam uw email adres, maar het kan ook iets zijn dat u zelf heeft bedacht. Als u dit bent vergeten, vraagt men vaak om uw email adres in te vullen. Er wordt dan een mailtje gestuurd naar uw email adres, met verdere instructies, of met een code. Wanneer u die email opent, Leest u hoe u een nieuwe Gebruikersnaam kunt aanmaken. Als dat is gelukt, kunt u meestal direct weer naar de website waar u was, met uw nieuwe gebruikersnaam.

 


Workshop 3 – Youtube

Hier vindt u informatie over het gebruik van Youtube, zoals die wordt behandeld in de workshops van Internet voor Senioren. U kunt meer met Youtube als u bent ingelogd met uw eigen account, dit hebben we samen aangemaakt als u deze niet al had.

 1. Muziek luisteren

Wilt u naar muziek luisteren die u zelf hebt gekozen? Volg dan de volgende stappen.

 1. Vul in het Zoekscherm midden bovenin uw scherm het nummer of de groep in, waarvan uw muziek wilt luisteren of iets wilt zien. Bijvoorbeeld de tekst David Bowie, druk daarna op de knop ENTER. Er verschijnen zoekresultaten.
 2. Zoek het gewenste resultaat en klik op het nummer dat u wilt beluisteren (of de groep nummers). Als het geluid aanstaat, begint de muziek direct.

2. Een nummer toevoegen aan een afspeellijst

Wilt u ook een afspeellijst maken, en dit nummer daaraan toevoegen? Dan kan dat op de volgende manier.

 1. Zorg dat het nummer aan staat dat u wil toevoegen. De muziek hoeft niet aan te staan, het is prima als u het op pauze hebt gezet.
 2. Rechts onderin het videoscherm is een knop, met 3 streepjes en een Plus-teken. Klik daarop. Er verschijnt een schermpje met de naam Toevoegen aan…
 3. Kies (onderin dit schermpje) voor Nieuwe afspeellijst maken, of selecteer een afspeellijst die u al eens heeft gemaakt.

U kunt weer verder luisteren, de afspeellijst kunt u altijd terugvinden, links in uw Youtube scherm onder het kopje BIBLIOTHEEK. Het nummer dat u net heeft toegevoegd, is nu onderdeel van deze afspeellijst. U kunt hier op klikken om naar deze afspeellijst te luisteren.

3. Films kijken

Via het menu (linksboven) vindt u ook Youtube Films, , onder het kopje Meer van Youtube. U kunt de gewenste film vinden (als deze door Youtube wordt aangeboden) door te klikken op de tekst Alle genres, of door de titel in te vullen in de zoekbalk (links naast het vergrootglas). Klik op de film, en de rest wijst zich vrij makkelijk. Geen zorgen, zolang u niet een rekeningnummer hebt ingevuld en bovendien heeft bevestigd dat u wilt betalen, kunt u gewoon zoeken en rondklikken, zonder dat er een cent van uw rekening kan worden afgeschreven!

 


Workshop 4 – Documenten beheren

We schrijven teksten, maken foto’s, ontvangen bijlagen van anderen, maar waar bewaren we die? En hoe kunnen we ze later weer terugvinden? Hier vindt u informatie over Documenten beheren, zoals die is behandeld in de workshops van Internet voor Senioren.

 1. Een document opslaan

Documenten kan je op drie manieren opslaan.

a. Op je PC of laptop

Als je een document van het internet haalt (zoals een aanvraag formulier van de Belastingdienst) of via een email ontvangen hebt, kan je deze downloaden. Het wordt dan automatisch opgeslagen op je laptop of pc, in de map “Downloads”. Lekker makkelijk en je kan hier veel op bewaren, maar uw laptop heeft een limiet aan opslagruimte (afhankelijk van uw apparaat kan die limiet hoog of laat liggen).

b. In de Cloud (op het internet)

Hier kan je heel veel bestanden opslaan, maar je betaalt (meestal een paar euro per jaar) voor deze opslagruimte. Een voordeel is dat je er ook bij kan vanaf je mobiele telefoon of je tablet. Als u een Chromebook heeft, krijgt u gratis ruimte in de Cloud, omdat deze laptop zelf beperkte opslagruimte heeft.

c. Op een ander apparaat.

Hierop kan je ook veel bewaren, deze koop je bijvoorbeeld bij de MediaMarkt, BCC of Coolblue en het kost niet veel. Een usb stick kan je zelfs in de supermarkt kopen en kost niet veel (hangt af van de capaciteit), een externe harde schijf (klein apparaatje dat je met een kabeltje aansluit op de laptop) kost een paar tientjes en kan ontzettend veel foto’s, films en andere documenten bewaren.

2. Zelf een map aanmaken

Het kan handig zijn om je eigen mappen aan te maken met je eigen namen. In die mappen kan je weer andere mappen maken (sub-mappen). Bijvoorbeeld:

Hoofdmap:           Mijn bestanden

Submap 1:                        – Vakantiefoto’s

Submap 2:                        – Gezin

Submap 3:                        – Administratie

De cursisten van de workshops die geen eigen laptop hadden, hebben gewerkt op een Chromebook. Dat is een speciale laptop, namelijk een Internet-laptop. Documenten opslaan gaat iets anders dan een gewone laptop. Beide worden hier uitgelegd.

 • Een eigen map aanmaken op een Chromebook
  1. Klik op het rondje helemaal links onderin uw scherm
  2. Zoek de afbeelding (icoontje) met de naam “Bestanden” en klik erop
  3. Links in uw scherm verschijnen de namen van mappen, waar u documenten kunt bewaren (zoals foto’s en tekstdocumenten).  Klik op “Mijn Drive”.
  4. Nu, in het rechter deel van uw scherm, met de rechter muisknop klikken. Een klein schermpje verschijnt, hierin klikt u op “nieuwe map”.
  5. U kunt nu direct een naam geen aan de nieuwe map, bijvoorbeeld “Foto’s” (doet u dit niet, heet deze “nieuwe map”). TIP: U kunt altijd de naam wijzigen door op de naam te klikken met de rechtermuisknop, en een nieuwe naam te typen.
  6. TIP: u kunt hier ook andere mappen toevoegen om uw documenten te ordenen. Familie, Werk, Hobby, wat u wilt. Zo vindt u altijd eenvoudig terug wat u zoekt.
 • Een eigen map aanmaken op een andere laptop
  1. Open de Verkenner. Op de meeste laptops is hiervoor een icoontje beschikbaar onderin het scherm, of op het Bureaublad. En anders door op Start te klikken (helemaal links onderin). Soms is het een beetje zoeken, de eerste keer.
  2. In de verkenner vindt u alle mappen met documenten die op uw laptop staan. Het verschilt per laptop, maar links ziet u waarschijnlijk onder andere mappen genaamd “downloads”, “documenten”, “afbeeldingen”, “programma’s” en meer. Opmerking: In “Downloads”  worden meestal automatisch de bestanden bewaard die u van Internet hebt gehaald, of uit een email hebt geopend.
  3. Als u in de linkerhelft van het scherm op een map klikt, ziet u rechts de bestanden die er in staan en de sub-mappen die in deze map zitten (zoals de paragrafen in een hoofdstuk). Als u dubbelklikt op zo’n sub-map, zal deze vervolgens aan de linkerkant te zien zijn, en rechts wordt de inhoud getoond.
  4. Als u een nieuwe sub-map wilt aanmaken in een bestaande map, klik dan eerst links op de map waarbinnen u dat wilt doen
  5. Nu kan u met de muis naar de rechterkant van het scherm gaan en de rechtermuisknop gebruiken, waarmee een menu wordt getoond. Hierin kunt u kiezen voor “Nieuwe map” aanmaken (met de linkermuisknop).
  6. De map wordt direct gemaakt, en u kunt er een naam aan geven. Als u dat niet doet, wordt de naam vanzelf: “Nieuwe map”.
  7. Deze naam kan u altijd wijzigen door er op te staan, rechtermuisknop gebruiken en een nieuwe naam in te vullen gevolgd door <ENTER>.

Opmerking: In “Downloads” worden meestal automatisch de bestanden bewaard die u van internet hebt gehaald, of uit een email hebt geopend.

 • Een eigen map aanmaken op een ander aangesloten apparaat

Als u een nieuwe map wilt aanmaken op een usb-stick of een externe harde schijf, werkt dat net zo. Als u een USB stick of een ander opslag-apparaat op uw laptop of computer heeft aangesloten, ziet u in de verkenner de naam van de usb-stick (of ander apparaat), en rechts kan u een map aanmaken zoals hierboven beschreven is.

TIP: u kunt hier ook andere mappen toevoegen om uw documenten te ordenen. Familie, Werk, Hobby, wat u wilt. Zo vindt u altijd eenvoudig terug wat u zoekt.

 


Workshop 5 – E-mail en Bijlagen

 Tegenwoordig krijgen we niet veel post meer in de brievenbus. Reclames, rekeningen, en zelfs Kerstkaarten worden tegenwoordig vaak per e-mail gestuurd. Blijkbaar moeten we allemaal weten hoe dat werkt, mooi is dat!

Deze workshop gaat over het ontvangen en beantwoorden van emails, en leert u zelf nieuwe emails te versturen. Ook met een bijlage erin, zoals een foto die op uw laptop staat.

 1. Emails ontvangen

U heeft een email adres (met uw eigen wachtwoord). Dat is altijd te herkennen aan het apestaartje ( @ ) tekentje, dat in ieder email adres zit. In uw Postvak IN, ook wel Inbox genoemd, vindt u al uw ontvangen emails. Zijn ze nog niet geopend, dat zijn de titels vet gedrukt. Door hierop dubbel te klikken, opent u de email en wordt alle inhoud getoond.

 1. Emails sturen met een bijlage

  1. Wilt u een email sturen met daarbij een foto, tekstdocument of een ander document? Open dan uw email en begin een nieuwe mail te schrijven.
  2. In het schermpje waarin u uw mail schrijft (waarschijnlijk onderin, maar dat hangt af van uw laptop) ziet u een tekentje om een bijlage toe te voegen (meestal in de vorm van een paperclip). Klik hierop.
  3. Nu ziet u alle mappen waarop u toegang heeft, ergens staat ook de foto die u wilt toevoegen. Op een Chromebook zal dat meestal in “Mijn Drive” zijn, waaronder u zelf mappen heeft gemaakt. Als u dubbelklikt op zo’n map, verschijnen rechts de mappen en documenten die daarin te vinden zijn.
  4. Selecteer het document dat u wilt bijvoegen, en u keert automatisch terug naar uw email. De bijlage is nu toegevoegd, zoals u kunt zien.
  5. Als u het email adres van de ontvanger heeft ingevuld, het onderwerp hebt ingevuld, en eventueel meer tekst heeft geschreven, klikt u op “Verzenden”. De email wordt nu met bijlage verstuurd.

 


Workshop 6 – Informatie vinden

 In deze Workshop bekijken we verschillende soorten van Informatie verzamelen:

 • Nieuws en actualiteiten
 • Kennis
 • Weetjes

 Hieronder meer informatie daarover.

1. Nieuws en actualiteiten

Tegenwoordig hebben alle kranten een eigen website waarop ze het nieuws laten zien. Altijd met het meest recente nieuws, en ook de stand van zaken over weer, verkeer en openbaar vervoer. Vaak moet je wel een abonnement nemen op een krant om al het nieuws te kunnen lezen.

Kranten op Internet www.ad.nl www.trouw.nl www.telegraaf.nl

Maar er zijn ook gratis nieuws-websites. Deze tonen niet allee zeer actueel nieuws, maar ook informatie zoals filenieuws, het weer, de tv-gids en aandelenkoersen.

Internet-nieuws www.nu.nl www.nos.nl 

Op www.npo.nl kan je (gratis) televisie kijken op NPO 1, 2 en 3, en zelfs uitzendingen terugkijken. Met een eenvoudige HDMI kabel kan je je laptop aansluiten op je televisie, zodat die eigenlijk je computer-scherm wordt met prima kwaliteit.

2. Kennis

Op Wikipedia , een zogenaamde Internet encyclopedie, is heel veel informatie te vinden in verschillende talen (meer dan 1 miljoen artikelen). Deze is geheel door vrijwilligers geschreven, de artikelen worden streng gereviewd en de website dankt zijn bestaan aan donaties. Wiki How is een andere website, waar je heldere uitleg kan krijgen over hoe dingen werken, of je dingen kan doen (band plakken, taart bakken en nog veel meer), met mooie filmpjes en toelichtingen.

 Op Google kan je heel veel informatie vinden, zoals postcodes, informatie over hobbies, vele afbeeldingen (mbv Google afbeeldingen) en routebeschrijvingen (Google Maps).

Youtube hebben we al eerder gezien, maar hier staan behalve muziek en films ook prachtige video’s over hoe dingen werken, recepten en heel veel andere informatie, die iedereen er eenvoudig op kan zetten.

3. Weetjes

Er zijn vele websites waar interessante informatie kan worden gevonden. Hieronder een aantal voorbeelden.

 • omaweetraad.nl, met honderden adviezen en nuttige tips over huismiddeltjes en gezondheid.
 • ah.nl/allerhande/recepten, voor heerlijke recepten
 • translate.google.nl, voor vertalingen van woorden en zinnen in vele talen, die zelfs door een stem kunnen worden uitgesproken.
 • kieskeurig.nl, een voorbeeld van een vergelijkingssite, om te zien waar u zaken kan kopen, wat het kost en hoe betrouwbaar die winkels zijn
 • spotta.nl/ (geen account nodig), hier staan vele aanbiedingen van supermarkten en andere winkels.
 • www.groupon.nl, hier worden vele artikelen aangeboden voor vaak lage prijzen, maar hiervoor heb je een account nodig (omdat ze de artikelen thuis bezorgen).

 

Workshop 7 – Ontspanning

Hier vindt u informatie over het gebruik van Entertainment, zoals die is behandeld in de workshops van Internet voor Senioren. Voor ieder onderwerp wordt een aantal voorbeelden gegeven van interessante websites (een aantal hiervan zijn in de Workshops besproken).

 • Boeken lezen en luisteren op het Internet
 • Video’s en series kijken op het Internet
 • Muziek luisteren
 • Spellen

 

 • Boeken lezen en luisterboeken luisteren op Internet. Hieronder 3 voorbeelden van websites die deze aanbieden.
  1. youtube.nl
   • Soms gratis, en er worden geen persoonlijke gegevens gevraagd. Voor de meeste films moet u betalen.
  2. storytel.nl
   • Groot aanbod en een mooie site en de eerste maand gratis. Althans, u betaalt 1 cent, zodat men daarna €10,- per maand automatisch van uw rekening afschrijft. U kunt wel per direct opzeggen, zodat het abonnement na de eerste maand automatisch vervalt.
  3. gratisboek.nl
   • Hier staan vooral links naar websites die boeken aanbieden om te lezen of luisteren. Maar die websites vragen u vaak om een account aan te maken (dus moet u uw naam en e-mail adres opgeven en meerdere gegevens). Niet echt een aanrader.
   • Hier staat ook informatie over E-Readers.

 

 • Video’s kijken / huren. U kunt op uw laptop kijken, of op de televisie door deze via een HDMI-kabel te verbinden met uw laptop.
 1. videoland.nl
  • Betaald, eerste twee weken kan je gratis uitproberen. Daarna €9,- per maand. Duizenden films en video’s zijn hier te vinden.
 2. youtube.nl
  • Sommige films en series zijn gratis te kijken, maar tegen betaling is het aanbod een stuk groter.
 3. netflix.nl
  • Tegen betaling (vanaf €9,-) kan je heel veel films en series kijken.
 • Muziek luisteren
  • spotify.nl
   • Hiervan kan zowel gratis als tegen betaling gebruik gemaakt worden, maar “gratis” betekent wel vrij veel reclame tussen de liedjes in. U kan uw eigen afspeellijsten maken, of gebruik maken van bestaande afspeellijsten van uw favoriete genre.
  • youtube.nl
   • Hierop kan je gratis enorm veel nummers luisteren en je eigen afspeellijsten maken, ook gebruik maken van bestaande afspeellijsten. Wel reclames tussendoor.
  • Hieronder een aantal websites waar u kunt genieten van allerlei soort spellen.

 

Workshop 8 – Foto’s beheren

Tijdens de workshop over foto’s beheren leert u hoe u een foto-album kan maken en deze over het internet kan versturen, terwijl u pas in de winkel betaalt als u het album ophaalt. We gebruiken de website van HEMA als oefening, waar dit alles zeer gebruikersvriendelijk te doen is. Niet alle stappen die hieronder zijn beschreven zijn noodzakelijk, maar wel aan te raden.

 1. Foto’s selecteren

Eerst maakt u een selectie van de foto’s die u in uw album wilt hebben. Maak daarom een map aan op uw laptop, waar u alleen die foto’s plaatst (op een plaats die u kunt terugvinden). Of u de foto’s op een USB stick had staan, via whatsapp of e-mail heb ontvangen maakt niet uit.

TIP: Als u de foto’s met uw mobiele telefoon (Smartphone) hebt gemaakt, kunt u deze per e-mail naar uw eigen e-mail adres sturen. Op uw computer kunt u uw e-mail en de foto openen en opslaan.

 1. Een album selecteren

TIP: Heeft u dit nog nooit eerder gedaan, is het een aanrader om niet te veel geld uit te geven. U ziet het album pas in het echt in de winkel, als het u tegenvalt is het jammer van uw geld (al zal u vast tevreden zijn).

 • Nu wordt een scherm getoond waar u oriëntatie (bijv. VIERKANT) en formaat (bijv. 10 x 10) kan kiezen. LET OP: de prijs kan omhoog gaan bij bepaalde keuzes.
 • Daarna drukt u op de knop MAAK NU, waarna u de randen kan kiezen. Bijv. om te starten met het plaatsen van de foto’s.
 1. Aanmelden

Als u straks uw foto-album klaar heeft en opstuurt, kan u deze ophalen in de winkel. HEMA wil dan wel zeker zijn dat u het bent, daarom kan u nu hier uw naam opgeven (AANMELDEN). Ook uw e-mail adres en uw eigen wachtwoord, dan hoeft u niet het hele album in één keer af te maken. Als u een andere keer wilt verder gaan waar u gebleven bent, hoeft u alleen maar in te loggen met de naam en het wachtwoord dat u hier nu invult.

 1. Importeren van de foto’s
 • Klik op IMPORTEER MIJN FOTO’S
 • Ga naar de map waar u de foto’s had opgeslagen, en selecteer alle foto’s die u wilt gebruiken.

TIP: Als u de CTRL-toets ingedrukt houdt en dan de letter “a” indrukt,wordt alles in de map direct geselecteerd. Kies daarna (rechts onderin het schermpje) voor OPEN, om terug te gaan naar de HEMA website.

 • De vraag verschijnt “VUL BOEK AUTOMATISCH”, kies voor JA om alles direct in uw album te plaatsen. Geen zorgen, daarna kunt u nog van alles schuiven en aanpassen.
 1. Het album afmaken zoals u het wilt
 • U heeft nu al een album klaar. U kunt op de knop KLAAR drukken om af te ronden en op te sturen. Maar u kunt ook eerst foto’s verwisselen of aanpassen, dat kan door op een foto te staan en de opties te gebruiken die onderaan het scherm verschijnen. U kunt nu met de foto’s spelen, tot u vindt dat het album gereed is.
 • Kies achtereenvolgens de knoppen KLAAR – BESTEL – IN WINKELMANDJE
 1. Het album bestellen
 • Als u nog een keer op BESTELLEN heeft geklikt, kan u het album opsturen. U ontvangt een email ter bevestiging, en een paar dagen later ligt het album voor u klaar in de winkel waar u het kan betalen en meenemen.