Samenvatting Workshop 3 – Documenten beheren en versturen

Hier vindt u informatie over Documenten beheren, zoals die is behandeld in workshop 3 van Internet voor Senioren.

 • Documenten opslaan in je eigen map op de laptop / pc.
 • Emails sturen met een bijlage
 • Foto’s en video’s ontvangen en bekijken, ook opslaan.
 • Foto’s van internet halen en doorsturen

De cursisten van de workshops die geen eigen laptop hadden, hebben gewerkt op een Chromebook. Dat is een speciale laptop, eigenlijk een Internet-laptop. Documenten opslaan gaat iets anders dan een gewone laptop. in je eigen map op de laptop / pc. Beide worden hier uitgelegd.

 1. Een eigen map aanmaken op een Chromebook
  1. Klik op het rondje helemaal links onderin uw scherm  Schermafbeelding 2017-11-03 om 16.30.43
  2. Zoek de afbeelding (icoontje) met de naam “Bestanden”  en klik er op  Schermafbeelding 2017-11-03 om 16.38.40
  3. Links in uw scherm verschijnen de namen van mappen, waar u documenten kunt bewaren (zoals foto’s en tekstdocumenten).  Klik op “Mijn Drive”.  Schermafbeelding 2017-11-03 om 16.31.11
  4. Nu, in het rechter deel van uw scherm, met de rechter muisknop klikken. Een klein schermpje verschijnt, hierin klikt u op “nieuwe map”.
  5. U kunt nu direct een naam geen aan de nieuwe map, bijvoorbeeld “Foto’s” (doet u dit niet, heet deze “nieuwe map”). TIP: U kunt altijd een andere naam geven door op de naam te klikken met de rechtermuisknop, en een nieuwe naam te typen.
  6. TIP: u kunt hier ook andere mappen toevoegen om uw documenten te ordenen. Familie, Werk, Hobby, wat u wilt. Zo vindt u altijd eenvoudig terug wat u zoekt.
 2. Emails sturen met een bijlage
  1. Wilt u een email sturen met daarbij een foto, tekstdocument of een ander document? Open dan uw email en begin een nieuwe mail te schrijven.
  2. In het schermpje waarin u uw mail schrijft (waarschijnlijk onderin, maar dat hangt af van uw laptop) ziet u een tekentje om een bijlage toe te voegen (meestal in de vorm van een paperclip). Klik hierop.
  3. Nu ziet u alle mappen waarop u toegang heeft, ergens staat ook de foto die u wilt toevoegen. Op een Chromebook zal dat meestal in “Mijn Drive” zijn, waaronder u zelf mappen heeft gemaakt. Als u dubbelklikt op zo’n map, verschijnen rechts de mappen en documenten die daarin te vinden zijn.
  4. Selecteer het document dat u wilt invoegen in de email, en u keert automatisch terug naar uw email. De bijlage is nu toegevoegd.
  5. Als u het email adres van de ontvanger heeft ingevuld, het onderwerp hebt ingevuld, en eventueel meer tekst heeft geschreven, klikt u op “Verzenden”. De email wordt nu met bijlage verstuurd.