Mobiele telefoon

Meer dan 90% van alle Nederlanders hebben een smartphone, het hoogste percentage van de wereld. Niet heel verwonderlijk, want bijna iedereen heeft toegang tot het internet (98%), en de snelheid is ongelooflijk. Leuk detail is dat de leeftijdsgroep 55+ harder groeit dan alle andere, momenteel heeft 90% van hen inmiddels een smartphone. Wie had dat gedacht?

Als we onze kleinkinderen nu vertellen over de tijd dat we een telefoonkabeltje in de computer moesten stoppen en dan soms een kwartier moesten wachten tot een scherm zichtbaar werd op onze monitor die meer dan een halve meter dik was, zullen ze niet eens begrijpen waar we het over hebben. En nu halen we ons mobieltje uit onze zak om even het allerlaatste nieuws te lezen. Of te kijken, want je kan probleemloos het nieuws even terugzien.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een enorme explosie is ontstaan als het gaat om ontwikkelde programmaatjes (apps), speciaal voor de mobiele telefoon. Iedere Bank, iedere winkel, ieder ziekenhuis heeft tegenwoordig wel een eigen app. Je kan het zo gek niet bedenken, al was die app die de afgelegde afstand meet als je je telefoon ver weg gooit, geen aanrader.

Een app op je mobiele telefoon kan je zelf installeren. Op een I-Phone gaat dat via de App store, een Samsung noemt het de Market Store en een Huawei heeft de Play Store. Hier een paar apps  die de moeite waard kunnen zijn. We hebben ze onderverdeeld in een paar categorieën.

 

Communicatie – Whatsapp, Skype, E-mail

Tv-gids, Weer, Nieuws

Foto’s (ook albums)

Muziek – Youtube, Spotify

Informatie bewaren – Agenda, Notities,  Contacten, met telnr, adres

Internet bankieren

Vertalen

Reizen – Navigatie, NS

Wereld – Google Earth, Sky safari

Bestellen – Kleding, eten, reizen, boodschappen, electronica

Spellen – Wordfeud (scrabble)

Handig – Rekenmachine, Zaklamp, Parkeer-app