Definities

Hier vindt u een lijst, op alfabetische volgorde, met definities die op het internet veel worden gebruikt.

Definities

Account Als je op een website komt, kan je soms een account aanmaken. Dat betekent dat je je eigen naam en wachtwoord mag bedenken voor die website (vaak ook je e-mail adres en telefoonnummer), zodat je zaken kan gebruiken die bij jou passen. Voorbeelden: je zelf gekozen muziek op Youtube of je favoriete films op Netflix).
Ad block Ad block is een programma dat u gratis kunt downloaden, waarmee u reclames kunt blokkeren.
Apps Dit zijn programmaatjes op de laptop of telefoon, die worden gestart door op het symbool (“icoontje”) te drukken. Telefoons staan er vol mee.
Bestanden Bestanden kunnen zijn: foto’s, documenten, presentaties en nog veel meer zaken die u kunt opslaan op uw computer.
Cloud De Cloud (Nederlands: wolk) is een heel groot aantal computers dat op elkaar is aangesloten en samenwerkt. Als je iets opslaat in de Cloud, weet je dus niet precies waar dat is. Je kan je eigen privé-opslagplaats krijgen op de Cloud met een “account” en een wachtwoord dat jij alleen kent
Cookies Cookies houden bij wat een Internet gebruiker doet, en sturen die informatie door, vaak voor marketing doeleinden. Als een website weet wat u in het verleden voor informatie heeft gezocht, kan deze informatie bijvoorbeeld worden gebruikt om reclames te laten zien op uw computer die bij uw interesses aansluit.
Downloaden Een document dat je op Internet vond of via een email hebt ontvangen, kan je op je pc bekijken, maar dan moet je het eerst “binnenhalen” op je pc, of laden. Dit noemt men downloaden (andersom noemt men “uploaden”).
Facebook Facebook is een social media-platform dat gebruikers de mogelijkheid biedt om berichten aan anderen te versturen, foto’s en video’s te delen en meldingen te ontvangen als een andere gebruiker een update plaats. Facebook heeft meer dan een miljard gebruikers.
Flash Flash helpt om geluid, video en animatie te combineren in programma’s op het Internet (vaak bij spellen). Het is door Adobe bedacht, en kan altijd veilig worden geïnstalleerd wanneer erop wordt gevraagd.
Instagram Instagram (onderdeel van het bedrijf Facebook), is een website (ook voor de mobiele telefoon en gratis) om foto’s en video’s met een speelduur tot 60 seconden uit te wisselen met anderen.
Office Word (documenten), Excel (berekeningen en lijsten), PowerPoint (presentaties), OneNote (voor aantekeningen), Project (planningen), …
Twitter Twitteren” is een manier van met elkaar communiceren door hele korte berichtjes op Internet te zetten (die worden “tweets” genoemd). Je kan andere mensen die jij interessant vindt volgen. En mensen die jou interessant vinden, gaan jou volgen. Zo heeft iedere gebruiker een eigen pagina met zijn eigen berichten én de berichten van degenen die hij volgt.
Uploaden Als je een document dat je vanaf je pc ergens anders heen wilt sturen, noemt men dat “uploaden”. Dit is het tegenovergestelde van downloaden.
Whatsapp Met WhatsApp kan je korte berichten sturen via je mobiele telefoon (of met je laptop, als die met je telefoon verbonden is). Het lijkt op sms-en. Het verschil is dat op WhatsApp berichten worden verstuurd via het internet en die zijn gratis.
Youtube YouTube is een website zonder winstoogstmerk waar iedereen muziek en filmpjes kan vinden, en die ook zelf kan plaatsen (vlogs) en delen met anderen. Het is de bekendste videosite die er is.